Δήλωση για την «νέα» κατάπτυστη εκβιαστική πρόταση που έκανε η Κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Σήμερα Παρασκευή 3 Ιούνη, μία ώρα πριν την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, η κυβέρνηση «χτύπησε» ξανά με νέα εκβιαστική πρόταση.

Με ένα ακόμη ανυπόγραφο κείμενο από ένα δικηγορικό γραφείο που αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενό του, μας εκβιάζει προσπαθώντας και επιδιώκοντας  να μας παγιδέψει έτσι ώστε παραιτηθούμε από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που από ότι φαίνεται τόσο πολύ φοβάται. 

Η περιβόητη «νέα πρόταση που θα καλούσε τους εργαζόμενους σε διαβουλεύσεις» , όπως είχε δεσμευτεί, αιτηθεί και πήρε αναβολή για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουμε προσφύγει οι εργαζόμενοι ( 6 Μαΐου και με την αναβολή  θα εκδικαστεί στις 17 Ιουνίου) , ήταν ακριβώς το ίδιο απαράδεκτη. 

Οι δεσμεύσεις ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά και η διαταγή της δικαιοσύνης για διαβουλεύσεις, εκτελούνται από την Κυβέρνηση με  τη μορφή ανυπόγραφων και εκβιαστικών τελεσιγράφων. 

Η περιβόητη «νέα» πρόταση, όχι μόνο είναι η ίδια με αυτές που ήδη έχουν καταψηφίσει ομόφωνα όλα τα σωματεία και  οι γενικές συνελεύσεις, αλλά όποια πρόβλεψη είχαμε κάνει επάνω στις ασάφειες των προηγούμενων, σαφέστατα την επιβεβαιώνει. 

Όπως αναφέρουν και μέσα στο ανυπόγραφο  κείμενο θα υπάρξουν «συμβάσεις ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις ανάγκες λειτουργίας και το πολύ για ένα πεντάμηνο από την ημέρα της απόλυσης μας». Δηλαδή μετά το πεντάμηνο και ο τελευταίος θα έχει απολυθεί.

Θα υπάρξει «Χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό  για τις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης αυτού του 5μηνου». Δηλαδή προβλέπει το σταμάτημα της παραγωγής μετά τις ομαδικές απολύσεις, γιατί με αυτές τις τιμές του νικελίου, αν υπήρξε παραγωγή, δεν θα χρειαζόταν χρηματοδότηση. 

Καμία διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας και όλων των θέσεων εργασίας σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής, λες και η ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο, τα μεταλλεία με τους 2 εκατομμύρια τόνους νικελίου, το ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο της, οι υψηλές και σταθεροποιημένες τιμές,  θα εξαφανιστούν. 

Οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει το σύνολο του σχεδιασμού και της πολιτικής της κυβέρνησης εδώ και 28 μήνες. 

Όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία παραίτηση από οποιαδήποτε εργασιακό και νομικό δικαίωμα έχουμε, αλλά οι εργαζόμενοι με το που έμαθαν για το νέο εκβιασμό της κυβέρνησης, ήδη εξαγριώθηκαν  και άμεσα, μετά τις  συνεδρίασεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, θα στείλουν το μήνυμα και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις. 

Εμείς από την ΛΑΡΚΟ και από τα σπίτια μας δεν βγαίνουμε. 

Εμείς ένα ευρώ από το μόχθο μας δεν χαρίζουμε. 

Θα τα διασφαλίσετε και θα τα καταβάλετε όλα, στο ακέραιο, είτε εσείς της Κυβέρνησης, είτε οι επενδυτές σας. 

 Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ μέχρι τη νίκη, μέχρι να πάρουμε σύνταξη από αυτήν όταν θα μας έρθει η ώρα. 

Τώρα μεγαλύτερη συσπείρωση και ενότητα από ποτέ.

Πολίτης Παναγιώτης Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. 

03/06/2022

Previous
Previous

Αυτή είναι η «νέα» πρόταση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους της Λάρκο.

Next
Next

Εισήγηση στην Συνεδρίαση του Δ.Σ.