Εξώδικο

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Των πρωτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. και όπως αυτά νομίμως εκπροσωπούνται και συγκεκριμένα :

  1. Του Σωματείου Εργαζομένων με την επωνυμία: : «Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής (Φραγκοκκλησιάς αρ. 27) και εκπροσωπείται νόμιμα.

  2. Του Σωματείου Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», που εδρεύει στο Νέο Κόκκινο Θηβών και εκπροσωπείται νόμιμα.

  3. ΤουΣωματείουΕργαζομένωνμετηνεπωνυμία:«ΈνωσηΕργαζομένων Εταιρίας ΛΑΡΚΟ Α.Ε.» Μεταλλεία Ευβοίας, που εδρεύει στη Χαλκίδα (Μ. Φρίζη αρ. 10) και εκπροσωπείται νόμιμα.

  4. Του Σωματείου Εργαζομένων με την επωνυμία : «Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και ΣΕΡΒΙΩΝ», που εδρεύει στη Μεσοποταμία Καστοριάς και εκπροσωπείται νόμιμα.

  5. Του Σωματείου Εργαζομένων με την επωνυμία : «Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ», που εδρεύει στην Λάρυμνα Λοκρίδας και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία : «Γενική Μεταλλευτική Μεταλλουργική Ανώνυμος Εταιρεία ΛΑΡΚΟ», ευρισκόμενη υπό ειδική διαχείριση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020, η οποία εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής , επί της οδού Φραγκοκλησιάς αρ. 27 όπως αυτή εκπροσωπείται νόμιμα από τον ειδικό διαχειριστή κ. Γεώργιο Μελέτη του Χρήστου σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 1407/2020 Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.

2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ως εκ της ιδιότητας του κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Λ. Μεσογείων, αρ. 119.

3. Τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ως εκ της ιδιότητας του κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Νίκης, αρ. 5 – 7.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας ο οποίος ως εκ της ιδιότητας του κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, Μέγαρο Μάξιμου, Ηρώδου Αττικού 19.

  2. Κόμματα κοινοβουλίου τα οποία ως εκ των ιδιοτήτων τους κατοικοεδρεύουν στο Σύνταγμα (Αθήνα) , Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας (Πρωτόκολλο Βουλής για κοινοποίηση).

Όπως γνωρίζετε άριστα, οι σημερινές οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, η έλλειψη σχεδίου αύξησης της παράγωγης με μέτρα ασφαλείας στην εργασία, η δυσμενής οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες σε έξι νομούς, επιβάλλουν επανασχεδιασμό της πολιτικής για τη ΛΑΡΚΟ.

1. Περαιτέρω, δε, όπως γνωρίζετε άριστα, η ΛΑΡΚΟ πέρα από την αξία της, αποτελεί μια ιστορική και από τις λίγες εναπομείνασες βαριές και εξαγωγικές μεταλλευτικές βιομηχανίες της Χώρας:

1.1 Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικέλιου.

1.2 Από την δεκαετία του 1960 έχει παράξει και εξάγει 800.000 τόνους νικελίου και σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας μας άλλοι 2.000.000 τόνοι.

2. Γνωρίζετε άριστα, την σημασία της για τους χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους της, άλλα και την παράλληλη σημαντικότητα της για τις τοπικές κοινωνίες (6) νομών της Χώρας όπου δραστηριοποιείται. Ειδικότερα στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται:

2.1 1060 εργαζόμενοι με σύμβαση Αορίστου Χρόνου απευθείας στην ίδια.

2.2 150 ενοικιαζόμενοι όπου για πολλά έτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών.

2.3 250 μικροεργολάβοι ή εργαζόμενοι σε αυτούς με μηχανήματα έργου (μεταφορείς υλών και διάφορα επαγγέλματα που καθημερινά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της).

2.4 Χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που προμηθεύουν ή εργάζονται σε προμηθευτές κάλυψης καθημερινών αναλώσιμων υλών, ανταλλακτικών κτλ.

2.5 Εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργοστάσια επεξεργασίας, πώλησης και εφαρμογής των υποπροϊόντων της ΛΑΡΚΟ (ύλη αμμοβολής).

2.6 Χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι σε μαγαζιά, καταστήματα, διάφορα επαγγέλματα που εξαρτιούνται από το εισόδημα των παραπάνω εργαζομένων.

3 Γνωρίζετε άριστα, τους λόγους και τους υπεύθυνους που την οδήγησαν στην σημερινή δύσκολη κατάσταση:

3.1 Με διαχρονικές Κυβερνητικές ευθύνες και της ΔΕΗ παρότι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, η χρέωση της MWH γινόταν και γίνεται με υπερδιπλάσια τιμολόγια σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην χώρα μας και στο εξωτερικό (ΛΑΡΚΟ 75ευρω/ MWH, άλλες επιχειρήσεις 30 ευρώ/ MWH). Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα «350.000.000 ευρώ χρέος» προς τον μέτοχο της, ΔΕΗ.

3.2 Με ευθύνη της Κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτή Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ την περίοδο 2005 – 2008, ενώ οι τιμές του νικελίου έφτασαν σε ιστορικά ρεκόρ εκείνη την περίοδο, η παραγωγή αυτού του διαστήματος είχε προπωληθεί μέσα από κλεισμένα συμβόλαια με κατά πολύ πιο χαμηλές τιμές. Τα καταγεγραμμένα διαφυγόντα κέρδη εκείνης της περιόδου ήταν της τάξεως του μισού δις ευρώ.

3.3 Με ευθύνη της Κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτή Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, τα σκανδαλώδη συμβόλαια προπώλησης το 2009 «έσπασαν», πληρώνοντας ρήτρα η ΛΑΡΚΟ για την ενέργεια αυτή. Δύο μήνες μετά από αυτή την ενέργεια οι τιμές του νικελίου έπεσαν κατακόρυφα και πολύ χαμηλότερα από αυτές που προέβλεπαν τα «σπασμένα» συμβόλαια και η ΛΑΡΚΟ αρχίζει να καταγράφει ζημιές.

3.4 Με ευθύνη της Κυβέρνησης και της διορισμένης από αυτή διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, το 2009 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δανειοδότηση της ΛΑΡΚΟ με εγγυητή τον κύριο μέτοχο (το Κράτος).

3.5 Με ευθύνη της Κυβέρνησης, της διορισμένης από αυτή διοίκησης της ΛΑΡΚΟ και κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραπάνω ενέργεια ( αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) αποδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόστιμο στο Κράτος (τον κύριο μέτοχο) ύψους 136.000.000 ευρώ «για παράνομες κρατικές ενισχύσεις», διότι «δεν έγινε η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής». Αυτή η πολιτική κατεύθυνση οδήγησε την ΛΑΡΚΟ σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε χρηματοδότηση και συμμετοχή σε προγράμματα εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως επιπλέον μοχλός πίεσης για να οδηγηθεί στην σημερινή τραγική κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης.

4 Γνωρίζετε άριστα τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων, της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, καθώς και τις αναξιοποίητες τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος (σας τις έχουμε καταθέσει με τεκμηριωμένο και αναλυτικό υπόμνημα στην Βουλή των Ελλήνων, αρ. Πρωτ. Βουλής 2017/13.6.2020). Επιγραμματικά:

4.1 Έχει με επιτυχία πραγματοποιηθεί πείραμα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα (προϊόν τεράστιας υπεραξίας).

4.2 Έχει με επιτυχία πραγματοποιηθεί με την μέθοδο της υδρομεταλλουργίας πείραμα παραγωγής καθαρού Νικελίου και Κοβαλτίου. Μέχρι σήμερα το ενσωματωμένο στο προϊόν που πουλά η ΛΑΡΚΟ (σιδηρονικέλιο), το πρωτογενές σίδηρο και Κοβάλτιο, οι πελάτες δεν το πληρώνουν.

4.3 Αξιοποίηση των υποπροϊόντων (σκουριά) που απορρίπτεται στο Ευβοϊκό ή χερσαία, σύμφωνα με τα επιτυχημένα πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί.

4.4 Αξιοποίηση των χιλιάδων m3/ώρα υδάτων υψηλής θερμοκρασίας (μεγάλη μονάδα τηλεθέρμανσης).

4.5 Αξιοποίηση του Λιμανιού στην Λάρυμνα σύμφωνα με τις δυνατότητες που προσφέρει το αδειοδοτημένο σχέδιο προέκτασης του, καθώς και του λιμανιού στα Πολιτικά της Εύβοιας.

4.6 Αξιοποίηση των αδειοδοτημένων πάρκων Α.Π.Ε. που έχει στην κατοχή της.

4.7 Αξιοποίηση των σταθερών και κινητών ιδιοκτητών μηχανουργικών και εξορυκτικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων, βαρέου και υπέρ βαρέου τύπου.

4.8 Αξιοποίηση της μονάδας παραγωγής οξυγόνου και αζώτου. 4.9 Αξιοποίηση του ιδιόκτητου λιγνιτωρυχείου.

4.10 Αξιοποίηση της μεγάλης περιεκτικότητας και ποσότητας σε νικέλιο (1% και 2.000.000 τόνοι αντίστοιχα) ανακυκλώσιμης σκόνης που είναι στο εργοστάσιο και η οποία αν αξιοποιηθεί υπολογιζόμενη με τις σημερινές τιμές τα έσοδα που μπορεί να προσφέρει ξεπερνούν τα 600.000.000 ευρώ.

28 Μήνες μετά την θέση της εταιρίας (άρθρο 21 του Ν. 4664/2020) σε καθεστώς «ειδικής διαχείρισης» με στόχο την «εκκαθάριση εν λειτουργία» και την εκποίηση της , σαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι αγωνιούμε και παλεύουμε όλο αυτό το διάστημα για την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, του εκσυγχρονισμού και της παραπέρα ανάπτυξης της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλούς εργασίας, του μεροκάματου και των νόμιμων δικαιωμάτων μας, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα :

5.1 Λόγω της μεταστροφής της παγκόσμιας παραγωγής στην «πράσινημετάβαση» και την ηλεκτροκίνηση, απαιτείται η κατασκευή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες). Αυτό το γεγονός κάνει δεδομένο ότι για τα δυσεύρετα και απαραίτητα συστατικά –χαρακτηρισμένα ως στρατηγικής σημασίας από την Ε.Ε - που υπάρχουν στα παραγόμενα προϊόντα της ΛΑΡΚΟ (Νικέλιο και Κοβάλτιο) η ζήτηση θα πολλαπλασιαστεί με αντίστοιχη αύξηση των τιμών. Παράλληλα με αυτό το γεγονός, θα πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες από την αυξημένη παραγωγή μπαταριών για τη αποθήκευση ενέργειας από τις ΑΠΕ.

5.2 Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές αλλαγές και η πολιτική κυρώσεων, δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέες ανάγκες εφοδιασμού σε πολλές χώρες, κυρίως της Ε.Ε. που δεν έχει άλλου κοιτάσματα, από το σιδηρονικέλιο που παράγεται στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ .

5.3 Από τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του Νικελίου έσπασε κάθε ιστορικό ρεκόρ. Ενώ κυμάνθηκε σε ασύλληπτα νούμερα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων (ξεπέρασε τα 100.000$/ton), στην συνέχεια «πάγωσε» για εβδομάδες, έχοντας αυτήν την περίοδο σταθεροποιηθεί σε μέσο ετήσιο υψηλό επίπεδο ,ρεκόρ όλων των εποχών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τεράστια αναμενόμενη αύξηση από την κατασκευή των μπαταριών, ακόμη δεν έχει επηρεάσει τις τιμές.

5.4 Αν λάβουμε υπόψη ότι ,το κοστολόγιο ανά τόνο παραγωγής προ ειδικής διαχείρισης ήταν περίπου στις 13.000€/ton (σήμερα ρωτάμε: «πόσο είναι το κόστος παραγωγής ανά τόνο»; και η ερώτηση που παίρνουμε είναι: «δεν σας λέμε γιατί η ερώτηση σας έχει στόχο να μας κολλήσει στο τοίχο») γίνεται άμεσα αντιληπτό ποιες είναι οι προοπτικές, τα τεράστια μεγέθη κερδοφορίας της ΛΑΡΚΟ, αλλά και η απαξίωση που την έχει εγκλωβίσει η πολιτική κατεύθυνση του σχεδίου εκκαθάρισης και εκποίησης.

5.5 Σημειώνουμε ότι μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα που υπάρχουν ανέρχονται σε αποθέματα της τάξεως των 2.000.000 τόνων Νικελίου, μη συμπεριλαμβάνοντας την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας του Κοβάλτιου που μέχρι σήμερα είναι ανεκμετάλλευτη, την παραπέρα αξιοποίηση του σιδηρονικελίου με την καθετοποίηση της παραγωγής μέσα από μονάδα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων.

5.6 Εν ολίγοις, με πολιτική βούληση και απόφαση, εν όψει των ειδικών συνθηκών τα κέρδη μπορούν να είναι σε ασύλληπτα μεγέθη.

6 Γνωρίζετε άριστα ότι, η ΛΑΡΚΟ με πρόσχημα την υπέρ χρέωση της στην Μέτοχο της ΔΕΗ και το πρόστιμο από την Ε.Ε. για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» τέθηκε σε «εκκαθάριση εν λειτουργία προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της αξίας πώλησης της προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και να βρεθούν κεφάλαια επενδύσεων που δεν έχει διαθέσιμα το κράτος» (αποφ. Εφετείου Αθηνών 1407/2020):

6.1 Με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών Π.Ε.Ν / Οικονομικών και της ειδικής διαχείρισης και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, η εταιρία λίγο πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους «υποψήφιους επενδυτές», έχει πλήρως απαξιωθεί.

6.2 Δόθηκαν 52.000.000 ευρώ από τον «κρατικό προϋπολογισμό». Το ποσό αυτό είναι κατά 8.000.000 ευρώ (κατά προσέγγιση) μικρότερο από τις συμβατικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ έναντι των εργαζομένων, δηλαδή της καταβολής των αποζημιώσεων και του ασφαλιστήριο ζωής των εργαζομένων που η κυβέρνηση μέσα σε μία νύχτα νομοθέτησε και ψήφισε την κατάργηση τους.

6.3 Ηνομοθέτησητηςκατάργησηςτωνδώρωνεορτών,τουεπιδόματος αδείας και η περικοπή των μηνιαίων αποδοχών, έχει υφαρπάξει (μόνο την διετία 2020-2021) 23.000.000 ευρώ (κατά προσέγγιση) από το εισόδημα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουμε εξαθλιωθεί οικονομικά παρασέρνοντας σε αυτή τη οικονομική ασφυξία τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα και κατά την γνώμη μας καθόλου «τυχαία», αυτό το ποσό που προκύπτει από τις παραπάνω απαράδεκτες περικοπές, είναι ανάλογο με το ποσό που «δίνει» το Υπουργείο Οικονομικών ως αποζημίωση ενόψει των ομαδικών απολύσεων όλων των εργαζομένων.

6.4Από τις πωλήσεις της παραγωγής έχουν εισπραχθεί σχεδόν 220.000.000 ευρώ (κατά προσέγγιση).

6.5 Από την εκποίηση και την πώληση προϊόντων που προϋπήρχαν στην ΛΑΡΚΟ πριν τη εντάξετε σε «εκκαθάριση» (ανομοιόμορφο νικέλιο και σκουριά) έχουν εισπραχθεί 20.000.000 ευρώ (κατά προσέγγιση).

6.6 Από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων προηγούμενων ετών έχουν εισπραχθεί πάνω από 30.000.000 ευρώ ενώ είναι διαθέσιμο προς πώληση αρκετά σημαντικό ύψος δικαιωμάτων ως υπόλοιπο του 2021 καθώς και της περιόδου 2022.

6.7 Παρά την οικονομική δυνατότητα που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, με πολιτική ευθύνη, κατεύθυνση και εντολή, δεν πραγματοποιήθηκε καμία επισκευή - συντήρηση των εγκαταστάσεων και των μεταλλείων.

6.8 Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής είναι σήμερα, που οι τιμές του Νικελίου είναι υπέρ κερδοφόρες, η αδυναμία επιστροφής στις δυνατότητες παραγωγής με παράλληλη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, με επιστροφή των περικοπών στο εισόδημα των εργαζομένων (κατά προσέγγιση: 1600ton Ni/Μήνα x 30.000 $/ton= 48.000.000$/μήνα ή 576.000.000$/έτος).

6.9 Το Μεταλλείο της Εύβοιας αδυνατεί να παράξει και να στείλει Μετάλλευμα στο εργοστάσιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχουν διαθέσιμες για επεξεργασία πρώτες ύλες. Το μεταλλείο είναι σταματημένο εδώ και 3 μήνες για λόγους ασφαλείας και ενώ η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ΚΚΕ (21/3/2022) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είναι γνώστης της κατάστασης από την πρώτη στιγμή, δεν έχει παρθεί καμία πρωτοβουλία για επίλυση του προβλήματος.

6.10 Τα Μεταλλεία της Βοιωτίας και της Καστοριάς, χωρίς εξοπλισμό και υπερβαίνοντας καθημερινά δυνατότητές, προσπαθούν να καλύψουν το κενό παραγωγής που προκύπτει από την αδυναμία της Εύβοιας.

6.11 Παρά τις επαναλαμβανόμενες τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές προτάσεις στελεχών και εργαζομένων για αποκάλυψη και εξόρυξη μεταλλεύματος, δεν έχει παρθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι το χάσιμο εκατομμυρίων ευρώ κερδών σε μηνιαία βάση και ο κίνδυνος να υπάρξει παύση λειτουργίας.

6.12 Παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής και παράδοσης λιγνίτη από το ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο Σερβίων στο εργοστάσιο δεν ξεπερνά τα 100ευρω/τόνο, η Ειδική Διαχείριση το κρατά σταματημένο αρνούμενη να χρησιμοποιήσει τον Λιγνίτη ως πρώτη ύλη στην παραγωγική διαδικασία, όπως προτείνεται από το στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας και όπως χρησιμοποιούνταν αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί αγορά γαιάνθρακα με 300 ευρώ plus/τόνο.

6.13 Παρά τις επαναλαμβανόμενες τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές προτάσεις στελεχών και εργαζομένων για επισκευή των εγκαταστάσεων, το εργοστάσιο είναι εγκαταλειμμένο. Η παράγωγη μειωμένη στο 10% των δυνατοτήτων. Από τα 5 καμίνια και τις 4 περιστροφικές κάμινους, είναι σε λειτουργία το 1 καμίνι και 1 περιστροφική.

6.14 Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν χορηγούνται στους εργαζόμενους. 28 Μήνες ειδικής διαχείρισης έχει χορηγηθεί ένα ζευγάρι άρβυλα και μια φόρμα εργασίας (αντί για 4) ενώ χρωστούν χορήγηση γάλατος 8 μηνών. Οι συνθήκες εργασίας είναι απαγορευτικές και επικίνδυνες για την ασφάλεια των εργαζομένων και το σύνολο των εγκαταστάσεων, άλλα όχι μη αναστρέψιμες. Με μικρό σχετικά κόστος και αυτοχρηματοδότηση μπορούν να αντιστραφούν στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής με ασφάλεια στην εργασία και επαναφορά των μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

7 Γνωρίζεται άριστα η διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία βρίσκεται στην δεύτερη φάση των δύο διαγωνισμών (Ειδικής Διαχείρισης και ΤΑΙΠΕΔ) και επανειλημμένα παρατείνεται, δίνοντας την «αίσθηση» μίας συνειδητής επιδίωξης πλήρους απαξίωσης που στόχο έχει το ξεπούλημα, το σταμάτημα της λειτουργίας και την απομάκρυνση των εργαζομένων, δηλαδή την απομάκρυνση του έμψυχου κεφαλαίου που έχει ενσωματωμένη την τεχνογνωσία της ΛΑΡΚΟ, με την παράλληλη διαμόρφωση νέων δυσμενέστερων όρων εργασιακών συνθηκών και σχέσεων:

7.1 Η κατάσταση που περιγράψαμε επιγραμματικά, με ευθύνη της κυβέρνησης ωθεί στο σταμάτημα της λειτουργίας.

7.2 Παρά τις καθημερινές οχλήσεις μας και τις προτάσεις, τόσο των σωματείων, όσο και των στελεχών, πολιτική και διοικητική πρωτοβουλία για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση δεν έχει παρθεί.

7.3 Απεναντίας, έχουν παρθεί και υλοποιούνται τόσο όλες οι πολιτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση, όσο και οι εκτελεστικές από την ειδική διαχείριση, μετατρέποντας την «αίσθηση» μας, σε γεγονός.

7.4 Η Ειδική Διαχείριση, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία από 18.2.2022, τελείως αιφνιδιαστικά και εκτός του αρχικού προγραμματισμού, κάλεσε τους εργαζόμενους σε μια προσχηματική διαβούλευση προκειμένου μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει απολύσει όλους τους εργαζόμενους.

7.5 Με κατεύθυνση και ευθύνη της κυβέρνησης και με κονδύλι ανάλογο των συνολικών περικοπών (23 εκ ευρώ) μέσα στους 28 μήνες, απολύονται οι 1060 εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται στην εταιρία με σύμβαση αορίστου χρόνου και θα αποζημιωθούν με 1⁄6 λιγότερο (λόγω μη υπολογισμού της προσαύξησης των Δώρων) και χωρίς να υπολογίζεται η προϋπηρεσία εργαζομένων με ΔΠΥ και σε εργολαβίες και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ΕΣΣΕ και η επιχειρησιακή συνήθεια στον υπολογισμό των αποζημιώσεων όπως προβλέπεται από τον νόμο 4093/12.

7.6 Με ευθύνη της Κυβέρνησης καταπατούνται οι Συλλογικές και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Σε μία επιχείρηση με 10καδες νεκρούς, καταπατούνται νόμιμα δικαιώματα και απαιτήσεις των εργαζομένων έναντι των υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ όπως καταβολή αποζημιώσεων και ασφαλιστήρια ζωής.

7.7Με ευθύνη της κυβέρνησης καταπατούνται αναγνωρισμένες με Ευρωπαϊκή οδηγία, από την νομολογία της χώρας μας και πρωτόδικα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, προϋπηρεσίες με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων (εργολαβίες).

7.8 Με ευθύνη της κυβέρνησης ξεσπιτώνονται βίαια και άμεσα εκατοντάδες οικογένειες εργαζομένων που κατοικούν στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ.

7.9 Με ευθύνη της κυβέρνησης και μοναδικό κριτήριο την ηλικία θα επαναπροσληφθούν με τρίμηνη σύμβαση 750 εργαζόμενοι (κάτω των 55 ετών), οι οποίοι θα απολυθούν ξανά και θα ξαναεπαπροσληφθούν όσοι κριθούν απαραίτητοι από την ενδεχόμενη εγκατάσταση του νέου επενδυτή (που θα επιλεγεί από την διαδικασία των δύο διαγωνισμών και που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μετά από αρκετούς μήνες).

7.10 Με ευθύνη της κυβέρνησης απολύονται 1060 εργαζόμενοι χωρίς να διασφαλίζονται με σχετική τροπολογία ή υπουργικές αποφάσεις τόσο το ιερό δικαίωμα στην εργασία, όσο και άλλα μέτρα στήριξης που περιγράφονται ξεκάθαρα στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005 (Α' 314) που παραπέμπει ο Νόμος 4664/2020 ( που ψηφίστηκε παρά τη διαφωνία των εργαζομένων).

7.11 Με ευθύνη της Κυβέρνησης, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι (άνω των 55 που έχουν ενσωματωμένη το μεγαλύτερο κομμάτι της τεχνογνωσίας) απομακρύνονται άμεσα και βίαια. Με πολιτική απόφαση πηγαίνουν σε ανασφαλή προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

7.12 Με ευθύνη της κυβέρνησης, στην περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής προβλέπεται «η ΛΑΡΚΟ να οδηγηθεί σε πτώχευση και σε οριστικό κλείσιμο», λες και όλες οι αντικειμενικές δυνατότητες που αναφέραμε παραπάνω θα εκλείψουν (2.000.000 τόνοι Νικελίου × 30.000$/τόνο= 60.000.000.000 ευρώ).

8 Τέλος, επίσης γνωρίζετε άριστα, δυνάμει της από 21/03/2022 εκδοθείσας προσωρινής διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) «διατάχθηκε η αναστολή της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.)» και η επιστροφή της διαδικασίας στο στάδιο της ενημέρωσης και του διαλόγου:

8.1 Στις 31/3/2022 εκδικάστηκε η αίτηση που κατάθεσε η ειδική διαχείριση για ανακοπή της προσωρινής διαταγής αναστολής της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.) και απορρίφθηκε.

8.2 Στις 8/4/2022 με Δικαστικό Επιμελητή παραλάβατε πρόσκληση μας με το εξής σκεπτικό: «Επειδή μοναδικός σκοπός των σωματείων μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – μελών μας και η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης σύμφωνα με το νόμο, κρίνουμε σκόπιμη και αναγκαία την εξάντληση όλων των περιθωρίων για την από κοινού εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που συνδέονται με το καθεστώς στο οποίο έχει τεθεί η επιχείρηση. Περαιτέρω, δε, δεδομένου ότι η ανταπόκριση στα νόμιμα και δίκαια αιτήματα μας εξαρτάται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Επικρατείας και Υπουργείο Οικονομικών), θεωρούμε απολύτως αναγκαία την πραγματοποίηση συνάντησης, έτσι ώστε να αποτυπωθεί η θέση των Υπουργείων ως προς τα αιτήματα μας και να υπάρξει ο αντίστοιχος προσδιορισμός του πλαισίου του διαλόγου με την εργοδοτική πλευρά, που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή». (Δεν ανταποκριθήκατε).

8.3 Στις 5/5/2022, παραμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, μας στάλθηκε ανυπόγραφο «πρακτικό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργιών», όπου με το ίδιο απαράδεκτο περιεχόμενο που οδηγεί την ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές σε 6 νομούς στον μαρασμό, μας εκβίαζε επί τις ουσίας να παραιτηθούμε από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για να εφαρμοστεί. Παράλληλα με αυτήν την κίνηση, διαρροές από κυβερνητικούς παράγοντες διέδιναν ότι «θα χάσουμε τις αποζημιώσεις αν δεν παραιτηθούμε από τη εκδίκαση».

8.4 Στις 06/05/2022 όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά, με αιτιολογικό ότι «άμεσα θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών», η Ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ αιτήθηκε «αναβολή», την οποία ο δικαστής ενέκρινε και με παράλληλη συνέχιση της «διαταγής αναστολής της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (Α.Σ.Ε.)», όρισε την εκδίκαση των ασφαλιστικών για τις 17/06/2022.

8.5 Επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση στην ανωτέρω και από τις 08/04/2022 πρόσκληση μας, στις 17/5/2022 παραλάβετε με δικαστικό επιμελητή νέα πρόσκληση με το ίδιο σκεπτικό: «O μοναδικός σκοπός των σωματείων μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – μελών μας και η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, κρίνουμε σκόπιμη και αναγκαία την εξάντληση όλων των περιθωρίων για την από κοινού εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που συνδέονται με το καθεστώς στο οποίο έχει τεθεί η επιχείρηση κτλ) . Μάλιστα μέσα στην πρόσκληση (17/5/2022) σας κοινοποιούμε (ξανά) τα αιτήματα μας και το σκεπτικό μας που ρεαλιστικά, μόνο μέσα από την εφαρμογή του θα επιτευχθεί η υποτιθέμενη πρόθεση που εμπεριέχεται στην «πρόσκληση διαβούλευσης» της ειδικής διαχείρισης: «με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ ». Δεν ανταποκριθήκατε..

8.6 Στις 03/06/2022 μας στάλθηκε «νέο» ανυπόγραφο κείμενο. Αυτή την φορά ̈ως «σχέδιο νόμου», όπου με το ίδιο απαράδεκτο περιεχόμενο που οδηγεί την ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία και τις περιοχές σε 6 νομούς στον μαρασμό. Παράλληλα με αυτήν την κίνηση, μας τίθεται με κυνικό τρόπο το απαράδεκτο εκβιαστικό δίλλημα ‘’ αν δεν παραιτηθείτε από τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάζονται στις 17.6.2022 δεν θα πάρετε τις αποζημιώσεις. ‘’

9 Με όλα τα ανωτέρω και σημειωτέον ότι:

9.1 Πέρα από την διαφωνία των εργαζομένων (που συνεχίζουμε να κρατάμε την θέση μας ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση) και των τοπικών κοινωνιών για το Κυβερνητικό εγχείρημα και σχεδιασμό υλοποίησης των εξελίξεων της ΛΑΡΚΟ.

9.2 Πέρα από τις διαφωνίες και την πικρία μας για την μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουμε, για τα οποία θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαστε μέχρι να δικαιωθούμε , είναι αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση επιστροφής των δώρων εορτών, του επιδόματος κανονικής αδείας και των μηνιαίων περικοπών, με δυνατότητα διαπραγματεύσεων για αυξήσεις που θα αντισταθμίζουν την δυσβάστακτη γενική ακρίβεια.

9.3 Επειδή πρακτικά συντελείται η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΛΑΡΚΟ.

9.4 Επειδή Η ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ σε μια αιματοβαμμένη εταιρία με πάνω από 80 νεκρούς εργάτες έχει τεράστια και πρωτεύουσα σημασία.

9.5 Επειδή το ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ σταματήματος της λειτουργίας και ίσως το ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ, ενδεχομένως να είναι προ των πυλών.

9.6 Επειδή δεν κατανοούμε το ενδεχόμενο που υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον στις δεσμευτικές προσφορές, μέχρι την ημέρα της τοποθέτησης του, η οποία εκ των πραγμάτων και των διαγωνιστικών διαδικασιών θα είναι πολύμηνη , γιατί με αυτές τις υψηλές τιμές του Νικελίου να χαθεί παραγωγή σημαντικής αξίας για την Εθνική Οικονομία(;).

9.7 Επειδή δεν κατανοούμε και ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, το ενδεχόμενο που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον να οδηγηθεί σε πτώχευση (;),κλείνοντας οριστικά η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία της Χώρας, που με βάση τις διαμορφούμενες νέες συνθήκες μπορεί να στηρίξει σε αυτή την δύσκολη στιγμή την Εθνική οικονομία με την ετήσια εισαγωγή πολλών εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ.

9.8 Επειδή η εφαρμογή του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης έχει εξαθλιώσει τους εργαζόμενους.

9.9 Επειδή το σταμάτημα της λειτουργίας ή ακόμη περισσότερο το οριστικό κλείσιμο, θα μαραζώσει ολόκληρες περιοχές σε 6 νομούς της Χώρας, θα προσθέσει χιλιάδες ανέργους και θα στερήσει από την Εθνική Οικονομία πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

9.10 Επειδή μέσα από την άμεση επανεκκίνηση της παραγωγής λόγω μεγάλης κερδοφορίας θα μπορέσουν να αποπληρωθούν και ζημιές του παρελθόντος προς όφελος όλων των πιστωτών.

9.11 Επειδή οι νέες διαμορφωμένες ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα μας και έχουν σχέση με την κατάσταση της Εθνικής Οικονομίας όπως αυτή επιβαρύνθηκε από την διετία της Πανδημίας, την υφιστάμενη μεγάλη ανεργία και η τεράστια αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών του Νικελίου και Κοβαλτίου ως προϊόντα στρατηγικής αξίας όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την Ε.Ε ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις, θεωρούμε ότι διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν τρία χρόνια με αποτέλεσμα να χρίζουν ριζικής αναθεώρησης οι όποιοι σχεδιασμοί αφορούν το μέλλον και την προοπτική της ΛΑΡΚΟ.

9.12 Επειδή και όχι μόνο σε σχέση με ότι ίσχυε πριν τρία χρόνια, πρέπει να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική με γνώμονα την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και όλων των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων.

9.13 Επειδή σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα της έκβασης του υφιστάμενου σχεδίου εξυγίανσης που διαφαίνεται μη αποτελεσματικό, η απώλεια και έστω μιας ημέρας από την ασφαλή παραγωγική δυνατότητα της ΛΑΡΚΟ, είναι σημαντική.

9.14 Επειδή με τις ρεαλιστικές προτάσεις των εργαζομένων δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα ουσιαστικές διαβουλεύσεις μέσα από τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει σχέδιο με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ, χωρίς να διακυβεύεται είτε η παραπέρα απαξίωση είτε το οριστικό κλείσιμο της με τις κατά επέκταση τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο συμφέρον.

Για τους λόγους αυτούς

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ όπως ορίσετε άμεσα την πραγματοποίηση συνάντησης των εμπλεκόμενων από την εργοδοτική και κυβερνητική πλευρά και τα σωματεία μας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς αυτούς τους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις έννομες συνέπειες αντιγράφοντας αυτήν στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 08/06/2022

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Previous
Previous

Τροπολογία προσθήκη του Υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Next
Next

Δελτίο Τύπου